2013. február 16., szombat

Jeanne D'Arc

Jeanne D'Arc - vagy ahogy a népe nevezte az Orleansi Szűz - 1412 Január 6-án született. Egy egyszerű falu, egyszerű családjának leányából lett Franciaország hőse és mártírja. A 100 éves háború idején, amikor egy nőnek nem volt szava és inkább zaklatások és agresszió volt az osztályrésze, akkor a 12 éves lánynak látomásai voltak, amiben kiűzi az angol hadakat Franciaországból és véget vet a háborúnak. 
Semmi kétség, ez eléggé hihetetlen volt akkoriban és ma is az lenne. De mégis, ez a lány elindult az igaza után és férfi ruhában, rövidre vágott hajjal (ami később az egyik érv volt elítélésében) a katonák közé állt, és egy tiszt segítségével eljutott oda, hogy Orleans-nál megállította az akkor már hónapok óta támadó angolokat. Mégsem elismerést, hanem elítélést kapott, mert az akkori uralkodó nézeteit sértette. Több akkoriban fontosnak számító bűnnel vádolták, és máglyán megégették 1431. Május 30-án. Könnyen kiszámítható, hogy idén 600 éve született, és 581 éve a mai napon halt meg. Halála után pár hónappal visszavonták az ellene felhozott vádakat, és mártírként tisztelték. A francia népnek azóta is fontos történelmi alakja.

Ha a mai világban ez a lány horoszkópelemzést kérne, bizonyára senki sem állítaná, hogy mártír halált fog halni 19 évesen. Napja a Bakban, Ascendense az Oroszlánban nagyon kemény, vezetésre született személynek mutatja, aki kitartóan és keményen küzd céljaiért. Mivel a Vénusz, a nőiséget és a szeretet kifejezést jelölő bolygó is a Bakban van, lehet tudni, hogy nem egy nyitott személyiség, és nem is nagyon lágy a megjelenése, inkább alacsony, vékony, kicsit "száraz" típusú nőt mutat. Az sem elhanyagolható a nőiesség szempontjából - ami mint tudjuk Jeanne D'Arc esetében kifejezetten hátrány volt - hogy a Holdja, ami a gyermeki nőiség mutatója a Mérlegben van, és nagyon erős szuggeszivitást mutat. Amikor valahol megjelent, akkor nem egy lányt, vagy egy nőt láttak benne, hanem valamilyen átható jelenséget, amire oda kellett figyelni. Ez lehet az oka, hogy végül lett valaki, aki hitt neki és támogatta küldetésében. 

Sorsfeladata, hogy hirdesse környezetében az áradó hitet és megélje a szeretetben való teljes feloldódást. Mivel a sorsfeladat jelölője a 8. házban, vagyis a halál életterületén van és erős negatív hatást kap a Marstól, az agresszió bolygójától, az kitalálható, hogy valószínűleg az élete végén is a sorsfeladata miatt érik támadások. Szent Johanna esetében ez ténylegesen meg is valósult. A mai korban ennek az állásnak köszönhetően arra következtethetünk, hogy az illető sokat küzd sorsfeladata szerint, és a külvilág ebben a harcban nem áll mellette, hanem folyamatos megújulásra készteti. Nem érzi magát kellemesen és oldottan sehol. Így még nehezebb megvalósítani az áradó szeretetet, ami a sorsfeladat. Elsősorban ma ezek munkahelyi konfliktusok formájában jelennének meg, és mivel egy ilyen horoszkóp vezetői alkatra vall, feltehetően ő lenne az a főnök, akit nem kedvelnek, félnek tőle, de nem merik megmondani neki, mi a gondjuk. Így a sikerességében és elégedettségben gátolják. 

Jeanne D'Arc vezetői affinitása abból látszik, hogy a nyílt konfrontatív helyzetekben nagyon határozott (VII. ház Vízöntőben, az ura a Szaturnusz Bikában), és rendkívül gyakorlatiasan szemléli a világot (Bakban lévő Nap, Merkúr, Vénusz, és Szűzben álló Mars). Életében legfontosabb, hogy a rá bízott feladatokat pontosan hajtsa végre (Nap a 6. házban), és nagyon vágyik a társadalmi megbecsültségre, ami nem feltétlenül egy állami elismerés, hanem akár egy olyan szerep betöltése - tiszteletet kivívó vezető, jó apa, megbízható munkatárs, precíz szakember, orvos  - amit a társadalom megbecsül. 

Jeanne D'Arc történetének az egyik legvitatottabb része a látomás, amit 12 éves korában látott. Abban az évben annyi látszik, hogy drasztikus változás áll be a világnézetében és ezt megerősíti, hogy az előrejelző képletben a Hold és a Jupiter nagy hatással vannak a hithez kapcsolható jelölőhöz. A mai világban, nem biztos, hogy látomásként értékelnénk egy ilyen előrejelző képletet, de az biztos, hogy a sorsfordító világnézeti átalakulás érezhetően fontossá, kiemelkedővé tenné az adott évet. Jeanne D'Arc nem rendelkezett a klasszikus értelembe vett spirituális nyitottsággal, ami  miatt arra gondolhatnánk, hogy rendszeresen lettek volna ilyen jellegű tapasztalásai. Mivel alapvetően racionális jellegű ember lehetett, inkább arra gondolok, hogy egy olyan, ma intuíciónak nevezett, élménye volt, ami nagyon erősen hatott rá, mert olyan tisztán és érthetően látta át a környezetében zajló folyamatokat (politikai, háborús), ahogy az nem volt várható egy korabeli nőtől. 

A mai világban az intuitív élmények nem tűnnek annyira fontosnak, mert a vallási vonulatok sokkal engedékenyebben állnak hozzá a spiritualitás témájához. Az emberi psziché "énvédő" mechanizmusai hajlamosak arra, hogy olyan színbe vonják egy-egy spirituális élmény körülményeit, amit a kor társadalma elfogad. Jeanne D'Arc idején csak akkor lehetett "legalizálni" egy ilyen spirituális élményt, ha valahogy a korabeli egyházi rendszerbe tagozza az ember. Ezek nem tudatos cselekedetek, inkább önkéntelen reakciók az ismeretlenre, megmagyarázhatatlanra. 

Mindent összevetve, ha Jeanne D'Arc ma azzal fordulna asztrológushoz, hogy milyen szakmában tudná kiteljesíteni magát, akkor biztosan olyat ajánlanék, amiben vezetői készségeit egy viszonylag racionális területen tudja kamatoztatni. Javasolnám neki, hogy a női oldalát erősítse a művészetek vagy valamilyen nőies mozgásforma segítségével. Felhívnám a figyelmét rá, hogy az emberekkel kapcsolatban törekedjen a nyíltságra, és vállalja fel, hogy mások felnéznek rá, vezetőnek tekintik.
A rövid élet nem a horoszkópjából, hanem a vállalt sorsfeladatából eredt. Az mindenesetre várható lenne, hogy ellenségei nem elégednek meg azzal, ha visszavonul, számukra csak a végleges eltávolodás jelentene nyugalmat, tehát bármilyen nyílt konfliktus esetén fel kell készülnie, hogy "ellenfelei" a legtöbb esetben nem kooperatívak. 
Ma is élnek közöttünk Jeanne D'Arc-ok, csak nem vesszük észre, mert a történelmi kor egészen más módon ad teret a kiemelkedésre.

(Azok számára, akik a horoszkópábrát is vizsgálnák, fontos tudni, hogy más naptárt használtak akkoriban, így a születést, ami naptár szerint 1412. január 15-re kell datálni a képlet felállításakor)


3 megjegyzés:

  1. Elnézést, de a születési óra, perc nem ismert. Itt mitt vettek alapul?

    VálaszTörlés
  2. Elnézést, de a születési óra, perc nem ismert. Itt mitt vettek alapul?

    VálaszTörlés
  3. Még az is fontos, h akkoriban nem fedezték fel az Uránuszt, pedig Neki a VII- es házban volt, a vízöntőben és nehéz fényszögben a mars/leszállóval!

    VálaszTörlés